_G8A9644-Edit.jpg

Waikanae House

 

 

Inter-generational accommodation in Kapiti

On a tranquil green site in Waikanae, three homes nestled together as one. The owners approached us with a very specific set of needs: they wanted and needed a beautiful, fully wheelchair-accessible dwelling that could give three individual inhabitants ownership and independence over their own spaces, yet remain interconnected.

While only a few minutes away from Waikanae town centre, the house is a peaceful haven, protected by a stand of tall Kohekohe trees, surrounded by bird life and common reserve land.

The form is driven by its occupants: three gables for three people, divided by two formal ‘boardwalks’ – architecturalised continuations of the site’s meandering bush trails. Each gable is carefully conceived to facilitate separation and independence while maintaining a connection for safety, support and communication. Reconfigurable internal elements such as full-height sliding ‘walls’ enable the occupants to close off their individual areas or to open them up into one shared social space.

The relationship between designer and client was a close one with hours of testing and development to enable maximum independence. Small details were specifically calibrated to the dimensions of the chair and occupants’ reach and range of movements. Wide hallways and integrated safety features such as intercoms, sensor lights, grab rails and level thresholds create a dignified but safe, 5-Lifemark-starred living environment. The goal was to make everyday tasks in the kitchen and bathroom easy, accessible and user-friendly without compromising on the feel of the space as a light and beautiful contemporary home.

Plywood and timber tones emphasise the communal spaces, the kitchen, walkways, porches and garage. A heated swimming pool provides exercise and rehabilitation in the private rear bush-clad courtyard.

Through rainwater harvesting and solar energy generation the house too assumes its own independence, sitting quietly and respectfully in its site, a bush ranger in repose.

Built 2016 | Engineer: Spencer Holmes | Builder: Pinnacle Construction Ltd

Photographs copyright of: Jason Mann Photography

______________________________

Awards: 2018 NZIA Wellington Architecture Award - Housing

Jury's comment: The three gabled forms, each distinguishing a pavilion, set among established kohekohe trees, set a calm scene for this new house. The pavilions allow a mother and daughter, along with a caregiver, to live independent but connected lives. The living spaces make the most of sun and have been orientated for wide outlooks – a necessity for people who spend a lot of time inside. Timber decks, lightly covered with polycarbonate roofing, create sheltered connections between the buildings.eds.

 

 

First Light Studio_Waikanae House_copyright Jason Mann_G8A9091-Edit.jpg
First Light Studio_Waikanae House_copyright Jason Mann_G8A9113-Edit.jpg
First Light Studio_Waikanae House_copyright Jason Mann_G8A9172-Edit.jpg
First Light Studio_Waikanae House_copyright Jason Mann_G8A9181-Edit.jpg
First Light Studio_Waikanae House_copyright Jason Mann_G8A9675-Edit-2.jpg
First Light Studio_Waikanae House_copyright Jason Mann_G8A9579-Edit.jpg
First Light Studio_Waikanae House_copyright Jason Mann_G8A9190-Pano-Edit.jpg
First Light Studio_Waikanae House_copyright Jason Mann_G8A9614-Edit.jpg
First Light Studio_Waikanae House_copyright Jason Mann_G8A9644-Edit.jpg